Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Gákti

Veshje tradicionale Sami, në të kaluarën e bërë nga lëkura e renë dhe pejzë, sot më shpesh bërë nga leshi, pambuku, ose mëndafshi.

Kostum tradicionale Sami karakterizohet nga një ngjyrë dominuese e stolisur me bende me ngjyra kontrast, thurje, qëndisje dhe shpesh një jakë të lartë.

Gákti tradicionale janë më së shpeshti në variantet e lëkurës së kuqe, blu, të gjelbër, të bardhë, të mesme-kafe të rafinuar ose të leshit të renë. Pjesa kryesore e kostumit përbëhet nga një pullover, i cili është në thelb i njëjtë për burrat dhe gratë, versioni i mesit është pak më i shkurtër varet rreth mesit të kofshës, ndërsa gratë varen në gjunjë ose në mes të viçit, varësisht nga lokalet variacion. Gratë zakonisht përbëhen nga një fustan, një shall i mbuluar me rrjetë dhe çizme / këpucë të bëra prej leshit të renë ose prej lëkure, bizhuteri argjendi të zbukuruar bukur. Çizmet në mënyrë tipike kanë zhveshur ose këmbëzuar këmbët.

Gákti ndryshon nga komuniteti në komunitet, për shembull, në pjesët jugore të Sápmi është më e gjatë se ajo në veri të rajonit.

Ngjyrat, modelet dhe stoliet e gëtit janë tregues se ku është personi, personi është i vetëm apo i martuar, dhe ndonjëherë edhe një familje e caktuar. Forma e butonave të rripit tregon nëse personi është i martuar me jo. Butonat e sheshit nënkuptojnë se personi është i martuar. Njerëz të vetëm mbajnë rripin me butona të rrumbullakëta

Ata janë të veshur si në kontekstet ceremoniale dhe gjatë punës, sidomos kur po shtohen renë.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.