Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Habituation Wildlife

Habituacioni i kafshëve të egra mund të ndodhë nëse kafshët e egra janë të ekspozuara vazhdimisht në praninë e njerëzve. Kafshët e egra mund të bëhen të habitshme për infrastrukturën e njerëzve (ndërtesa, rrugë, artefakte) dhe vetë njerëzve. Sa më parashikues të jemi për kafshët, aq më lehtë është që ata të bëhen të habitshëm. Jetesa e egër është më lehtë e zakonshme në infrastrukturë sesa tek njerëzit, sepse njerëzit janë më pak parashikuese.

Shkathtësia e kafshëve të egra është e padëshirueshme. Zvogëlon zhurmën normale të kafshëve dhe përgjigjet e frikës. Në vend që të shmangin fushat e veprimtarisë njerëzore dhe të ikin në sytë e njerëzve, kafshët zgjedhin të afrohen. Ndërsa njerëzit vlerësojnë disa habituation e shumë kafshëve, zakon zakonisht gjithashtu të çon në konfliktet e njeriut-kafshë të egra . Më shpesh sesa jo, shprehja e fortë është e dëmshme për mbijetesën e kafshëve të egra dhe mund të përbëjë një kërcënim për sigurinë njerëzore.

Some habituation to human infrastructure is necessary for wildlife to survive. Photo: Paul E. Aspholm, NIBIO

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.