Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Harengë

  • Harengë është një peshk pelagjik midis 30 dhe 40 cm gjatësi.
  • Është peshku më i bollshëm në Atlantikun e Veriut. Një i afërt i afërm, harengë e Paqësorit gjendet gjithashtu në Oqeanin Paqësor verior.

Herenga është ndoshta më e rëndësishmja nga speciet pelagjike, historikisht.

Kapja e harengës në peshkimin më të madh, harengës Atlantis-Skandinës, u rrit me shpejtësi pas vitit 1950 dhe arriti kulmin prej gati 2 milion ton në 1966 (prandaj pseudonimin e saj “argjend oqean” për shkak të vlerës së lartë të eksportit), por më pas u rrëzua pothuajse tërësisht në vitin 1969.

Sidoqoftë, peshkimi i harengës kishte një ndikim të madh në teknologjinë e peshkimit, si dhe në kulturën Islandeze, veçanërisht në fshatrat e peshkimit në bregdet veriore dhe lindore të vendit, ku shumë islandezë ende shikojnë në periudhën e harengës si “të mirën ditë të vjetra. “

Harenga përdoret pë ushqim në vakt dhe vaj, dhe të ngrira ose të kripura për konsum njerëzor (i konservuar).

Author: Jón Baldur Hlíðberg

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.