Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Karkalec

Karkalecat janë krustace të notit me barkun e gjatë dhe të ngushtë muskulor dhe antenat e gjata.

Karkaleci Verior (Pandalus borealis) është një specie nën Arktik, e përhapur në pjesën veriore të Atlantikut të Veriut dhe Oqeaneve të Paqësorit të Veriut.

Karkaleci ka një cikël interesant të jetës. Në pjekurinë seksuale, së pari bëhet mashkull, por më vonë ndryshon gjininë dhe kthehet në femër. Kjo ndodh në moshën 2-6 vjeçare në ujëra të ndryshëm, në varësi të kushteve mjedisore (kryesisht temperatura e detit).

Karkalecat kanë nivele të larta të acideve yndyrore omega-3 dhe nivele të ulëta të merkurit. Ashtu si me prodhimet e tjera të detit, karkaleci është i pasur me kalcium, jod dhe proteina, por pak karbohidrate.

Autor: Jón Baldur Hlíðberg

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.