Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Krustacet

  • Krustacet janë një grup i kafshëve jovertebrore të përbërë nga rreth 45.000 lloje të shpërndara në mbarë botën.
  • Ata janë arthropodë ujorë ose amfibë me predhë të fortë, trup të segmentuar dhe shtojca të bashkuara si gaforre, karavidhe, barnacles, karkaleca dhe copepods (një crustacean i vogël ose mikroskopik ujor i Copepoda klasës së madhe).
  • Krustacet në përgjithësi janë ujore dhe dallojnë nga artropodët e tjerë duke pasur dy palë shtesa si antena para gojës dhe antenat të çiftëzuara pranë gojës që funksionojnë si nofulla.
  • Ata janë një pjesë shumë e rëndësishme e zinxhirit ushqimor Arktik si pjesë e zooplanktonit.

Foto: Calanus glacialis, https://earthlingnature.wordpress.com

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.