Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Likenet

Likenet janë organizma që lindin nëpërmjet një marrëdhënie simbiotike mes një specie të kërpudhat dhe një specie e bakter fotosintetike ose alga. Ka më shumë se 15.000 lloje të ndryshme të likenet. Disa të duket si një kore të krisur në rritje në shkëmbinj dhe pemë. Disa janë të sheshtë dhe të mbuluar me gjethe në kërkim. Likenet janë një pjesë e rëndësishme e bimësisë Arktik si ata janë më pak të prekur nga ftohtësia e këtyre zonave në krahasim me shumë organizma të tjera. Në vende të thata në veçanti, ata janë një grup dominues i organizmave që kontribuojnë në një pjesë të madhe të prodhimit organik. Likenet lirimin e kimikate që punojnë për të thyer shkëmbinj, duke krijuar më shumë tokës. Në tundër, ka shumë pak jeta bimore për të bërë këtë punë dhe likenet janë të një rëndësie kritike. Ata janë një komponentë kritike e zinxhirit ushqimor Arktik, dhe janë sensorë shkëlqyer të ndryshimit të klimës, duke qenë organizma tregues, të ndjeshme të cilësisë së ajrit. Rëndësia kryesore ekonomike e likenet qëndron në sigurimin e ushqim e tyre për qindra mijëra renë në rajonet circumpolar. Industrialisht shumë prej tyre ende japin lëndën e parë për ngjyrosje dhe kozmetike industri, dhe në kohët e fundit disa prej tyre ka shërbyer për të shpërthyer, distilling dhe mjekësi.
Reindeer liken, Cladonia rangiferina (në foto), është pika më e rëndësishme e ushqimit për Caribou / reindeers në Arktik.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.