Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Minimumi i akullit

Minimumi i akullit të Detit Arktik shënon ditën, çdo vit, kur shkalla e akullit të detit është në nivelin më të ulët.

Minimumi i akullit të detit ndodh në fund të sezonit të shkrirjes verore. Akulli i detit Arktik arrin minimumin e vet çdo shtator. Ne Shtator Akulli i detit Arktik në këto kohë ulet me një normë prej 13.3 përqind në dekadë, në krahasim me mesataren 1981-2010. Sipas Qendrës Kombëtare të të Dhënave të Dëborës dhe të Duhanit, shtrirja minimale e akullit të detit të verës ka rënë në madhësinë e saj më të vogël në historinë e të dhënave të regjistruara.

Tani është më pak se 3.41 milionë kilometra katrorë. Sa më shumë shkrihet akulli, aq më e ekspozuar është sipërfaqa e oqeanit e ndaj thithjes së nxehtësisë nga rrezatimi diellor. Kjo ngroh ujin dhe rajonin edhe më tej, duke shkaktuar një kthesë – reagim pozitiv.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.