Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Novaya Zemlya effect

Efekti Novaya Zemlea është një dukuri kurioze optike që quhet pas një arkipelargu të vendosur në veri të Rusisë, në Oqeanin Arktik.

Ishte këtu, në janar 1597 kur ky fenomen u vëzhgua dhe u dokumentua nga ekuipazhi i një anije të udhëhequr nga navigatori holandez Willem Barents.

Historikisht u identifikuan me rilindjen e parakohshme të diellit në fund të natës polare, si një fenomen i tejdukshem optik në atmosferën më të ulët.

Nën kushtet Polare, shpejtësi ndryshimi të rënda të temperaturës së ajrit mund të ekzistojnë mbi sipërfaqen e akullit. Kur ka një shtresë të fortë inversioni të temperaturës – ajri më i ftohtë nën një shtresë relativisht të ngrohtë – ne kemi kushtet për një mirazh Novaya Zemlya (NZ). Ai përbëhet nga kapja e rrezet e dritës nën një linja termike me shtrirje të madhe horizontale. Shtresa përmbysëse duhet të jetë së paku 400 km e trashë.

Efekti i Novaya Zemlya u vëzhgua gjithashtu nga Ernest Shackleton i famshëm, gjatë ekspeditës së tij të fundit në Antarktidë në 1914-17. Shackletoni pa diellin shtatë ditë pasi kishte vendosur poshtë horizontit dhe pastaj përsëri dy muaj më vonë, pesë ditë përpara se të ishte planifikuar të kthehej.

Por nuk ishte i vërtetuar deri në vitin 1956, pesë vjet pas një vëzhgimi tjetër të efektit nga Antarktida, se u demonstrua se efekti Novaya Zemlya është vërtet i vërtetë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.