Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Operacioni Popeye

Operacioni Popeye (i njohur edhe si Projekti Popeye / Motorpool / Ndërmjetësi-Bashkëbisedues) ishte një fushatë e fshehtë sekrete, programi i klasifikuar shumë modifikuar i motit në Azinë Juglindore gjatë 1967-1972.

Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara u angazhuan në gjeoinxhinieri, me militarizimin e meteorologjisë. Forcat Ajrore të Shteteve të Bashkuara fluturuan më shumë se 2.600 km mbi Vietnamin e Veriut dhe Jugut, Laos, dhe Kamboxhia, si pjesë e një përpjekje të fshehtë për të zgjeruar sezonin e shirave dhe pengojnë lëvizjet e trupave të Vietnamit Verior. Operacioni mbuloi retë me jodur argjendi dhe jodur të plumbit, duke rezultuar në zonat e synuara dhe duke parë një zgjatje të periudhës së shirave mesatarisht 30-45 ditë.

Qëllimet ishin:

  • Zbutja e sipërfaqeve të rrugës
  • Shkaktimi i rrëshqitjeve të dheut përgjatë rrugëve
  • Larja e kalimeve të lumenjve
  • Ruajtja e kushteve të ngopura të tokës përtej hapësirës normale kohore

Nuk ishte hera e parë që moti u perceptua si armë e mundshme. Në vitin 1872 Kongresi Amerikan autorizoi Sekretarët e Luftës dhe të Marinës për të testuar marrëdhënien midis zjarrit të artilerisë dhe shiut të propozuar nga Edward Powers në Luftën e tij dhe në librin e motit (1871). Pas operacionit Popeye u deklasifikua në vitin 1974, Kombet e Bashkuara ndaluan armatimin e motit pas kalimit të Traktatit të Ndryshimit të Mjedisit (ENMOD) në vitin 1977, i cili ndaloi modifikimin e motit që ndodhi në një zonë të madhe. Operacioni Popeye ishte mjaft i suksesshëm dhe arriti qëllimet e tij.

Ja një citim nga 274. Memorandumi nga Zëvendës Nënsekretari i Shtetit për Çështjet Politike (Kohler) tek Sekretari i Shtetit Rusk Washington, 13 janar 1967.

“Sipas mendimit tonë, eksperimentet ishin të pamohueshme të suksesshme, duke treguar se, të paktën nën kushtet e motit dhe terrenit të tillë si ato të përfshira, Qeveria e SHBA ka realizuar një aftësi të modifikimit të ndjeshëm të motit. Testet ishin “shumë të suksesshme” – as vëllimi i reshjeve të shkaktuara ose shtrirja e zonës së prekur nuk mund të parashikohen saktësisht. I vetmi kontroll absolut është pas faktit, dmth., Për të ndalur misionet mbjellëse të reve “.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.