Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Orogjeneza

Një orogjenezë (ose rrip orogjenik) krijohet kur pllaka kontinentale po ngjeshet; kjo e detyron litosferën e Tokës (kore dhe mantelin e sipërm) të grumbullohet dhe shtyn një pjesë të pllakës kontinentale lart. Rezultati është një ose disa vargje malore. Zakonisht kjo ndodh kur dy ose më shumë pllaka kontinentale përplasen. Disa shembuj janë vargjet malore si Himalajet, Alpet dhe Appalachianët.

Këtu është një shembull i thjeshtë se si mund të krijohet një mal.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.