Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Origjina e Jetës në Tokë

Studimi i origjinës së jetës në Tokë ose, manaferra specifike, si jeta në Tokë filloi nga materia e pajetë, është i njohur si abiogjenez.

Origjina e jetës nuk mund të datohet me saktësi, por nuk ka dëshmi se bakteret-si organizma jetonin në tokë 3.5 miliardë vjet më parë, dhe ata mund të kenë ekzistuar edhe më herët, kur korja e parë të ngurta formuar, pothuajse 4 miliardë vjet më parë. Këto organizma të hershëm ishin më të thjeshta se organizmat që jetojnë sot.

Ka shumë teori që përpiqen t’i përgjigjen pyetjes – si filloi jeta. Nga koha e Aristotelit në origjinën e spontanisht, dhe në ndodhjen e ngjarjeve të rastit.

Disa teori të njohura gjerësisht përfshijnë:

Teoria e supës primare

Në vitin 1924, Alexander Ivanovich Oparin, propozoi që abiogjenez ka ndodhur në një trup të ngrohtë me ujë si një pellg ose një oqean në primitive Tokë. Rrufeja, aminoacidet mund të formohen në mënyrë spontane në oqeane. Toka e hershme kishte një atmosferë të reduktuar kimikisht, polimere organike komplekse, dhe në fund të fundit jeta, u zhvillua në supë.

Teoria e ventilimit Hidrotermal

Kthehu në 1977, shkencëtarët që eksploronin Oqeanin Paqësor brenda një zhytjeje të quajtur Alvin bënë një zbulim interesant në katin e oqeanit; shfryn që dukeshin si oxhaqe nënujore, duke dalë jashtë Ata janë të shkaktuara nga lëvizja tektonike e pllakave dhe shpesh gjenden përgjatë kreshtave në mes të oqeanit. Lulëzoni me jetën, në sajë të proceseve të sintezës. Chemosintesi është konvertimi biologjik i molekulave të karbonit dhe lëndëve ushqyese në lëndën organike. Ndërsa fotosinteza përdor energji nga rrezet e diellit për të kthyer dioksidin e karbonit në  materie organike, duke i dhënë  oksigjen si një efekt anësor, chemosynthesis përdor molekula inorganike (të tilla si sulfide hidrogjenit) apo metan dhe kombinon ato me një burim oksigjeni (në këtë rast ujin e detit) për të krijuar thjeshtë sheqerna. Shkencëtarët propozuan që shfrynjet hidrotermale ofrojnë një mjedis ideal me emergjenca në Tokën e hershme.

Exogenesis

Kjo hipotezë pohon se jeta filloi diku tjetër në univers dhe u përhap në Tokë. ADN-të dhe komponentët e ARN-së të quajtura nukleobaze-në një meteorit që u ul në Australi në 1969. Panspermia është një teori e ngjashme, por ajo pretendon se “fara” e jetës tashmë ekzistojnë në të gjithë Universit, se jeta në tokë mund të ketë origjinën nëpërmjet këtyre “farave”, dhe me qëllim që të japë ose të ketëdorëzuar jetë edhe trupave të tjera të banueshme. Marsi konsiderohet të jetë burimi i parë, pasi është i ngjashëm me Tokën me sisteme të ajrit, ujit, akullit dhe gjeologjisë. Dëshmia e ujit, e nevojshme për jetën, është gjetur në Mars.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.