Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Pak Ice Age

Intervali i klimës që u ndesh në fillim të shekullit të 14-të deri në mesin e shekullit të 19; ku temperatura mesatare në hemisferën veriore ra vetëm 0.5 ° C. Avancimi i akullnajave në luginat malore shkatërroi qytetet evropiane. Pikturat nga viti 1600 përshkruajnë akull patinazhi në lumin Thames në Londër dhe në kanalet në Holandë, vende që ishin pa akull para dhe pas Periudhës së Akullnajave.

Studiuesi nuk pajtohet me shkallën aktuale dhe ndikimin e këtij ndryshimi. Për shembull, një ushtar shkroi në ditarin e tij gjatë udhëtimit përmes Gjermanisë në 1640 (në gusht) – Në këtë kohë kishte një të ftohtë kaq të madh saqë pothuajse ngriheshim me vdekje në lagjet tona dhe në rrugë, tre persona ngrin për vdekje: një njeri kalorës, një grua dhe një djalë. Studimet e hershme i atribuan ftohjen evropiane të LIA-s në periudha të aktivitetit të ulët diellor.

Studimet e mëvonshme sugjeruan një rol më të rëndësishëm të shpërthimeve të fuqishme vullkanike në fillimin e LIA, nëpërmjet përforcimit të reagimeve të brendshme të klimës, duke përfshirë një qarkullim të reduktuar të Atlantikut Jugor (AMOC) dhe / ose një faze të ndryshme të OZhO-së së Atlantikut të Veriut. Shumë ndikime historike dhe shoqërore i atribuohen moshës së vogël të akullnajave, si: uria e madhe, vdekja e zezë, lufta 30-vjeçare, shpërthimi i popullsisë mes-perëndimore ose madje edhe shpikja e biçikletës (sepse njerëzit nuk ishin në gjendje të ushqehnin kuajt me prodhime të pakta).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.