Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Polar lows

Polar lows (Zona të presionit të ulët polar).

Gjatë dimrit, ciklonet e vogla – zakonisht me diametër 200 deri në 600 km – zhvillohen në rajonet subarktike në zona pa akull detar. Ciklonet më intensive quhen Zona të presionit të ulët polar.

Këto stuhi të rënda zakonisht formohen kur ajri polar transportohet në zonat detare. Ky ajër i ftohtë dhe i thatë destabilizon shtresat më të ulëta të atmosferës kur arrin mbi ujërat relativisht të ngrohta, duke krijuar një të ulët polare.

Parashikimi afatshkurtër i Zonave të presionit të ulët polar mbetet sfiduese, sepse ato zhvillohen shumë shpejt, në zonat me shumë pak vëzhgime.

Kuptimi i formimit të Zonave të presionit të ulët polare është përmirësuar ndjeshëm me ardhjen e vëzhgimeve satelitore në fund të viteve shtatëdhjetë.

Heqja e akullit të detit ekspozon zona të reja të oqeanit në sistemet ekstreme të motit të tilla si Zonave të presionit të ulët polare. Prandaj, ndryshimi i klimës mund të ndryshojë potencialisht ku dhe kur do të ndodhë lows polare në të ardhmen.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.