Renë

Reindeer (Rangifer tarandus) është anëtar i familjes dre, indigjen në zonat arktike dhe alpine të Evropës Veriore, Amerikën e Veriut, Grenlandë dhe Azi. Në Amerikën e Veriut ata janë të referuara si Caribou (disa burime pohojnë se janë diffeent, por kafshë të lidhura ngushtë) vjen nga fjala e vjetër skandinav “hreinin”, që do të thotë “kafshë horned.” Caribou është bazuar në fjalën franceze për “bora shoveler, “në lidhje me zakonin e gërmimi nëpër dëborë për food.Historically renë e kafshës përbënte një pjesë të megafauna epoka e akullnajave. Ka dy lloje, ose ekotipet: renë tundra dhe pyjeve (ose pyjore) renë, shumë më pak të shumta.
Reindeers kanë shumë tipare dalluese dhe unike, shumë prej tyre duke qenë përshtatja me kushtet e vështira të veriut.

Të dy meshkujt dhe femrat rriten Antlers. Ata janë të vetmit gjitarë që mund të shohin dritën ultravjollcë. Gjithashtu, sytë renë përshtatur. tapetum tyre – pjesa e syrit prapa irisit – ndryshon ngjyrë nga ari në verë të kaltër në dimër. Qumështi Reindeer është e thënë të jetë një nga qumështi pasur dhe më ushqyese të prodhuara nga çdo gjitar tokësor. Ajo ka një mbresëlënëse 22 për qind yndyrë gjalpi. Gjatë dimrit flokët e fytyrës një renë rritet shumë e gjatë deri në buzët, e cila ndihmon për të mbrojtur surrat kur ata kullosin në dëborë. hundët e tyre janë projektuar posaçërisht për të ngrohur ajrin para se të merr në mushkëritë e tyre. Në renë jashtëzakonisht motit të ftohtë janë në gjendje për të ulur temperaturën në këmbët e tyre të vetëm mbi ngrirjen, e cila i ndihmon ata për të shmangur humbjen nxehtësinë e trupit.

Thundrat e tyre janë veçanërisht të veçantë. Në verë, kur toka është e lagësht, pads tyre këmbë janë zbutur, duke iu ofruar atyre me tërheqje shtesë. Në dimër, edhe pse, pads të shtrënguar, duke zbuluar rim e thundrat e tyre, e cila është përdorur për të siguruar tërheqje në dëborë rrëshqitshëm dhe akull.
Disa subspecies kanë gjunjët që e bëjnë një zhurmë të klikuar kur ata ecin në mënyrë që kafshët mund të qëndrojnë së bashku në një krizë. Disa Caribou North American migrojnë gjatë 5000 km në një vit – më shumë se çdo gjitar tjetër të tokës.

Reindeer ishte një nga kafshët e para zbutur (rreth 2,000 vjet më parë). Për këtë ditë është një pjesë thelbësore e natyrës Sapmi dhe një prej shenjave të dallueshme të veriut. Ata ndryshojnë kullotën e tyre, me ndryshimin e stinëve, në pranverë dhe verë ata qëndrojnë kryesisht në zonat moçalore dhe në vjeshtë ata preferojnë pyll bredh. Gjatë verës ata hanë bari, bari dhe gjethet e shkurre. Në dimër liken dhe myshk nga natyra e pastër të pyllit me pisha është e një rëndësie jetike për ekzistencën e tyre. Ata janë të domosdoshme për njerëzit e veriut indigjenë: gjuhën Sami ka disa 400 fjalë për renë dhe produkteve që rrjedhin nga pjesë të ndryshme të kafshëve. Reindeer janë të listuara si të rrezikuara, sipas IUCN (Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës) Kuqe Lista e specieve të rrezikuara. Kjo është për shkak se specia ka përjetuar një rënie 40 për qind gjatë çerek shekulli. Ndryshimi i klimës ndikon ato në shumë mënyra. Mushkonjat, fluturojnë ligjërim dhe hundë bot fluturojnë, gjithnjë e më të shumta në veri, mund të jetë tepër i mundimshëm për të renë. ngrohja e klimës do të ndryshojë qasjen reindeers ‘në ushqim, si dhe modelet e migrimit.

Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.