Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Rërës

Rrafshi me rërë ose me rërës është formuar nga sedimentet akullnajore të depozituara nga larja e ujërave të zeza në fund ose në kokë të akullnajës. Sandurët përbëhen nga rëra dhe zhavorri që akullnajë ka grinded nga sipërfaqja themelore shkëmbore si ajo rrjedh. Rërë është bartur mbi rërën e lëngjeve gjatë përmbytjeve ose të bllokuar brenda akullit që shkon kur shkrin depozitat.

Fjala sandur rrjedh nga gjuha islandeze ku hapësira më e madhe në botë mund të gjendet Skeiðarársandur (1,300 km2).

Sandurët mund të ndahen në të jashtme dhe të brendshme:

  • Sandur i jashtëm, i formuar pranë morenit të fundit nga ujërat e një lumi akullnajor, i cili ka prerë një rrip të morianeve ballore (foto 1 dhe 2).
  • Sandur i brendshëm, i formuar në kokën e akullnajës, midis frontit të saj dhe rripit të morenit të fundit gjatë një tërheqjeje të shpejtë të akullnajës (foto 3).
«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.