Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Satelit

Një satelit është një emër i ndonjë objekti, i cili orbiton rreth një planeti. Satelitët mund të ndahen në të natyrshme (ose natyrorë) – të cilat u formuan natyrisht – dhe artificiale – satelitë të krijuara nga njerëzit. Fjala satelitore kryesisht përdoret për t’iu referuar atyre artificiale.

Sateliti i parë ishte Sputnik, i dërguar në hapësirë nga Bashkimi Sovjetik më 1957. Sot ka mijëra satelitë në shumë orbita. Ato përdoren për telekomunikacion, pozicionim (GPS), eksperimente shkencore dhe imazhe të sipërfaqes së Tokës.

Imazhi në të djathtë vjen nga projekti SEOS. Ajo na tregon sa satelite po orbitohen sot në Tokë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.