Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Shkëndija e akullit

Shkëndija e akullit është një ndriçim verdhues, shkëlqim verbues, rreze e ndritshme e dritës pranë horizontit ose në pjesën e poshtme të një reje, prodhuar nga reflektimi i dritës nga akulli i detit. Ajo tregon praninë e akullit reflektues që mund të jetë shumë larg për tu parë me sy te lire; një copë bore apo akulli më poshtë, e rrethuar nga uji i hapur.

Pasi drita nga dielli depërton në një qiell me re, ajo reflektohet para dhe pas midis shtresës së reve dhe sipërfaqes së Tokës. Uji i hapur thith dritën në mënyrë shumë më efektive sesa sipërfaqet e mbuluara me akull apo borë. Si rezultat, retë që ndodhen mbi ujë të hapur mbeten të errëta, ndërsa drita e reflektuar krijon retë e ndritshme mbi zonat ku ka një mbulesë akulli. “Shkëndija e akullit ” ndodh kur një pjesë e ndritshme e reve ndodhet nën një qiell me re të errëta.

Në rastin kur mjetet e duhura nuk janë në dispozicion, njerëzit në detet polare mund të përdorin shkëndijen e akullnajës për të marrë një ide të përafërt të kushteve të akullit në një distancë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.