Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Stacioni i terrenit EGRIP

Ndërtesa kërkkmore është e lartë 4 metra, “Kupola”, që peshon 47 ton, u zhvendos në vitin 2015 në ski, afërsisht 500 km përgjatë akullit të Grenlandës, (në vendin e mëparshëm ishte stacioni NEEM).

Është një kamp internacional i shpimit dhe një portë për programet kërkimore në Grenlandën Lindore, që synon të fitojë informacione të reja dhe themelore mbi dinamikën e rrjedhës së akullit dhe të përmirësojë kuptimin se si rrjedhat e akullit do të kontribuojnë në ndryshimet e ardhshme të nivelit të detit. Bërthama e shpuar, gjithashtu do të sigurojë një rekord të ri të kushteve klimatike, që kalon pjesën verilindore të shtresës së akullit, të Grenlandës, e cila do të shfaqet në laboratorë të shumtë në mbarë botën.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.