Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Tokat ornitogjenike

Ekosistemet polare në përgjithësi janë të varfër për lëndë ushqyese. Lënda organike e pasur me karbon, azot dhe fosfor shtohet në tokë në sajë të popullsisë së detit – në Arktik, kryesisht nga zogjte auks – në formën e guanos, pendave, lëvozhgave të vezëve dhe mbetjeve të shpendëve që çon në formimin e tokave ornitogjenike. Në Antarktik, këto toka mund të gjenden në kolonitë aktive ose të braktisura të pinguinëve.

Akumulimi i madh i lëndës organike me origjinë detare rreth kolonive mbarështuese kontribuon në shfaqjen e zonave të mëdha të tundrës ornithogjenike, e cila karakterizohet nga komunitete të pasura bimore.

Zogjtë jo vetëm që ndryshojnë kushtet e tokës për jetën mikrobiale, por ato edhe i infektojnë mikroorganizmat përmes depozitimit të plehut artificial dhe përbërja e këtij plehu artificial duket të jetë e ndikuar nga dieta e zogjve.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.