Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Северозападен премин

Северозапдниот премин е морски пат, преку Канадскиот Артички архипелаг, кој поврзува два океани: Атланскиот Океан и Тихи Океан. Тоа е морски коридор долж Северниот брег на Северна Америка. Овој премин, во голем дел од историјата, запишан е како непреодлив, многу опасен па дури и смртоносен. Но, со развојот на технологијата, односно модернизацијата на бродовите и климатските промени, пловењето преку Канадскиот архипелаг од Бафиновиот Залив до Бофоровото Море стана се почесто и полесно.

Потрагата за преминување бил една од најтешки морски предизвици. Преминот е лоциран на 800км од Северниот поларен круг и на помалку од 1,930км од Северниот пол.

Во 1845 Сер Џон Франклин предводи Британскa група во потрога по премин. Ниту тој, ниту негавата група се вратија.

Ниедна пловидба не беше успешна се до дваесеттиот век кога, Ролд Амундсен, Норвешки истражувач, во 1903-06 направи целосен премин на морето со бродот наречен Joa. Многу научници сметаат дека само со топење на мразот ќе има изводлив премин. Се смета дека мрзот целосно ќе се стопи помеѓу 2030-2100 година.

Ние би имале многу голема корист кога би имале чист Северозападен премин, како на пример, патот што го изминуваат бродовите од Европа до Азија би бил пократок за околу 4,000км.

Слика: Мапа на Кук запишана на многу ретка верзија на Германски јазик, од неговите истражувања на северозападниот брег на Америка и североисточниот брег на Азија.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.