Kryosfæren
Kryosfæren er den delen av jordat som inneholder frosset vann i en eller annen form. Frosset vann på jorden finnes hovedsakelig som sjøis, snødekke, isbreer, permafrost og annen frossen bakke.
Snødekke og ferskvannsis er sesongbestemte, noe som betyr at det utvides og trekkes tilbake med årstidene. Permafrost og havis kan imidlertid forbli frosset i mange tusener av år. Is i deler av østlige Antarktis kan være mer enn 1 million år gammel.
Antarktis rommer 90% av klodens isvolum. Den nordlige halvkule har derimot de største områdene med is, særlig om vinteren hvor is og snødekke utgjør nesten 1/4 av arealet.
Kryosfæren har en viktig rolle i å bestemme jordas klima. Snø og is reflekterer det meste av strålingen som mottas fra solen, og bidrar til å regulere planetens temperatur. I tillegg skaper de temperaturforskjeller rundt jorden, som driver vind og havstrømmer. Samlet sett inneholder all landbasert is omlag 75% av jordens ferskvann. Når denne isen smelter renner det meste ut i havet. Det er anslått at dersom f.eks. de store ismassene over Grønland og Antarktisk smelter, så vil sjønivået rundtom i verden øke med henholdsvis 7 og 57 meter.