Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»
Other languages:

Snøugle

Snøugle (Bubo scandiaca) er den nest største ugla i Norge (den største er hubro). De har et vingespenn på omlag 1.5 meter. De er nesten helt hvite fugler, med varierende mengder sorte eller brune markeringer på kropp og vinger, og karakteristiske gule øyne. I motsetning til de fleste ugler er snøugla aktiv både i løpet av dagen og om natten. Den har som ugler flest stive fjær rundt øynene som reflekterer lydbølger til ørene, og hørsel er viktig når den jakter.

Vanligvis jakter snøugler fra et utkikkspunkt, for deretter å forfølge byttet i rask fart og fange det med klørne. De spiser hovedsakelig pattedyr, alt fra små gnagere til harer. De er også kjent for å kunne ta ganske så store fugler, helt opp til mellomstore gjess. Det må fange mat tilsvarende 7 til 12 smågnagere om dagen for å få nok mat, avhengig av tid på året.

Snøugla hekker på den arktiske tundraen, og hunnen legger fra 3 til 11 egg. Eggene legges derimot ikke samtidig, men med 2-3 dager i mellom hvert. Dette er trolig for å sikre seg mot uforutsigbart vær, som kan være tøft på tundraen. Kullstørrelsen er veldig avhengig av mattilgangen, og i magre tider hender det at ugleparene ikke hekker i det hele tatt. Paret er svært territorielle og vil forsvare sine reir mot alle uansett størrelse, både mennesker og til og med polarulver.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.