Symbiose
Symbiose er nært samliv mellom to ulike organismer som i de fleste tilfeller begge får fordeler av å være i forholdet. Den biologiske definisjonen krever ikke at begge har fordeler, men i dagligtale bruker vi gjerne uttrykket symbiose når begge har nytte av hverandre. Samlivet kan være livslangt (det kalles da obligatorisk symbiose), eller det kan være kun for en periode (det kalles da fakultativ symbiose).
En vanlig form for symbiose er mellom sopp og planter (primærprodusenter), som sammen danner mykorrhiza for å utveksle næringsstoffer, vann og energi. En annen form er symbiose mellom tarmbakterier og dyr, særlig store planteetere. Tarmbakteriene bruker noe av maten dyret har spist, men gir «til gjengjeld» dyret bedre fordøyelse av maten.
Foto:
Denne kreative fremstillingen av tarmbakterier er laget for å utfordre synet på at bakterier er noe “stygt og ille” som vi må beskytte oss mot. En variert bakterieflora i tarmen er for eksempel bra, og kan også være vakkert! Bildet viser også hvordan vi kan blande kunst og vitenskap for å få frem viktig kunnskap. Laget av Dr Nicola Fawcett og Christopher Wood, CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0), via Wikimedia Commons).