Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Bërthama akulli

Bërthamat e akullit janë mostra cilindrike të akullit të shpuara në një fletë akulli (shtresa akulli) ose akullnaje.

Akullnajat formohen si shtresa të borës që grumbullohen mbi njëra-tjetrën. Çdo shtresë e borës është e ndryshme në kimi dhe cilësi, dëbora e verës ndryshon nga dëbora e dimrit.

Me kalimin e kohës, bora e varrosur ngjitet mbi peshën e borës, duke formuar akullin.

Pjesët dhe kimikatet e tretura që u kapën nga bora që bie bëhen pjesë e akullit, ashtu si dhe flluska e ajrit të bllokuar.

Shtresat e akullit grumbullohen gjatë stinëve dhe viteve, duke krijuar një rekord të kushteve klimatike në kohën e formimit, përfshirë akumulimin e dëborës, temperaturën lokale, përbërjen kimike të atmosferës duke përfshirë përqendrimet e gazrave serrë, aktivitetin vullkanik dhe aktivitetin diellor.

Çdo shtresë i jep shkencëtarëve një thesar të informacionit rreth klimës çdo vit. Ashtu si bërthama e sedimenteve detare, një bërthamë akulli siguron një afat kohor vertikal të klimave të kaluara të ruajtura në fletët e akullit dhe akullnajat malore.

Të dhënat kryesore të akullit ofrojnë mënyrën më të drejtpërdrejtë dhe të detajuar për të hetuar klimën e kaluar dhe kushtet atmosferike. Bërthamat e akullit janë shpuar në akullnajat dhe në akujt në të gjitha kontinentet e Tokës. Megjithatë, shumica e bërthamave të akullit vijnë nga Antarktida dhe Groenlanda, ku bërthamat e akullta më të gjata shtrihen në 3 km ose më shumë në thellësi. Bërthamat e akullit nga rajonet e brendshme të ftohta të fletëve polare të akullit sigurojnë regjime jashtëzakonisht të ruajtura dhe të detajuara të klimës.

Studimi i bërthamave të akullit tregon se sa akulli i lashtë përmban të dhënat e klimës së kaluar të Tokës. Mbi 400,000 vjet, nivelet e dioksidit të karbonit janë ngritur dhe rënë, duke ndryshuar nga të ftohtët në Epokën e Akullit të ngrohta në periudha interglaciale.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.