Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Biomining

Biomining është procesi i përdorimit të mikroorganizmave për nxjerrjen e metaleve, si bakri nga minierat e rërës ose mbeturinat e minave.

Teknikat e biominimit mund të përdoren gjithashtu për të pastruar vendet që janë ndotur me metale. Kërkon një kapital shumë të ulët, kosto operative e ulët dhe një proces i ulët i futjes së energjisë. Kjo teknologji është gjithashtu miqësore me mjedisin, pasi gjeneron sasi minimale të ndotësve.

Përdorimi i baktereve mund të rezultojë në nxjerrjen, deri në 90% të totalit të metalit në një gropë  minierë, në vend të vetëm 60% me teknikat tradicionale. Mikroorganizmat (mikrobet, kryesisht bakteret) të përdorura për biominimin janë të pranishme në mënyrë  të natyrshme në vendet e minierave. Ata zakonisht përdorin kryesisht oksigjen dhe CO2, dhe përdorin vetë mineralin si një burim energjie.

Nëse një vend i minierave është lënë vetëm, mikroorganizmat do të çlirojnë bakrin nga shkëmbinjtë, por mund të duhen qindra vjet. Për të përshpejtuar procesin në një laborator të biominimit, shkencëtarët përdorin bioleaching.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.