Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Cikli jetësor i midhjeve të ujërave të ëmbla

  • Midhja e perlave të ujit të ëmbël (Margaritifera margaritifera – që do të thotë “ai që mbart perlat përpara”) është një nga speciet më të jetëgjatë e jetesës në lumenjtë e veriut, ku mund të jetojë për 200 vjet ose edhe më gjatë. Cikli i saj jetësor varet nga dy lloje peshqish dhe troftë.
  • Vezët zhvillohen në larvat brenda midhjes së nënës gjatë verës.
  • Në vjeshtë, larvat lëshohen. Brenda pak orësh, ata pastaj duhet të gjejnë një troftë të re ose salmon të ri, mbi të cilin ata i bashkëngjiten grykës së peshkut.
  • Deri në verën e ardhshme larvat zhvillohen në një midhje të re 0,5 mm.
  • Me sa duket, larvat e zjarrta nuk dëmtojnë peshkun dhe mund të përmirësojnë shëndetin e tyre.
  • Midhja e re lëshon nga peshku dhe bie në sedimentin ranor të lumit, ku do të jetojë më shumë ose më pak për 20 vjet, duke u matur.
  • Së fundi, pasi ata janë të pjekur, ata lëvizin në majë të sedimentit dhe qëndrojnë atje duke filtruar ujin për ushqyesve për pjesën tjetër të jetës së tyre.

Mature freshwater pearl mussels filtering the water. Photo: Paul Eric Aspholm

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.