Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Gejzerët

Një burim termik i ujit, i cili periodikisht hedh një shtyllë të ujit të nxehtë dhe avull në lartësinë deri në 100 m. Shpeshtësia e shpërthimeve mund të ndryshojë nga disa minuta në dhjetëra orë. Një gejzer mund të bjerë në gjumë për shumë vite apo edhe të vdesë tërësisht.

Gejzerët janë të pranishëm në zonat e vullkanizmit të tanishëm ose të rinj – sa të vjetër si terciar – dhe dhomat e magmës. Dhomat Magma janë burime të nxehtësisë, të cilat rritin temperaturën e ujërave nëntokësore dhe gazrave vullkanikë (dioksid karboni, metani) të zgjidhur në të. Ky ujë mbush sistemet e çara, kanaleve dhe boshllëqeve ndërmjet shkëmbinjve dhe drithrave dhe lidheni me sipërfaqen përmes një oxhaku të gejzerit. Kur temperatura e zgjidhjes tejkalon pikën e vlimit, ndodh avullimi i papritur dhe presioni i avullit të krijuar rishtazi shkakton një shpërthim – i cili shkakton ujë dhe avull në sipërfaqe. Rënia e presionit dhe fluksi i ujit të ri nga sistemi fillon fazën e qetë. Shpërthimi tjetër ndodh kur sistemi të arrijë sërish pikën e vlimit.

Emri Geysers ka origjinën në gjuhën islandeze dhe vjen nga Geysir, gejzeri më i madh në Islandë, i cili nga ana tjetër lidhet me fjalën gjo – që të shpërthejë, të shpërthejë. Zona më e madhe e prezencës së gejzarit në botë është Yellowstone, SHBA. Për më tepër, fusha geyser janë gjetur në Kamchatka, Zelandën e Re, Ande dhe geysers të vetëm – në Peru, Bolivi, Meksikë, Azores, Kenia dhe Japonia.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.