Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Kiviak

Pjata tradicionale Inuit e zogjve të detit të fermentuar (disa auks) në Grenlandë Veriore. Për të përgatitur një kiviak, duhet të gjuajnë disa qindra auks. Pastaj ata janë të futur dhe të mbyllur mbushur fort në një qese (më qartë, në një skelet foke, mishi u hoq, duke lënë vetëm një shtresë e yndyrë –  pasi yndyra e bën mishit të zogjve më të butë). Lëkura është e qepur dhe e ngopur rreth me ngjyrën e yndyrës si një qetësues për mizat. Pas kësaj kiviaku është ruajtur nën një grumbull shkëmbinjsh për tu fermentuar për disa muaj. Ajo vepron si një mbrojtje kundër kafshëve, dhe lejon që gazrat të ikin gjatë procesit të fermentimit (qepja e qesjeve duhet të drejtohen nga lart).

Kur përfundon i tërë procesi, kiviaku është gati për t’u shërbyer. Pendët e zogjve janë hequr dhe pjesa tjetër (me lëkurë, eshtra dhe organe) mund të konsumohen të papërpunuara.

Kiviak është konsumuar gjatë shekujve nga njerëzit Inuit dhe trajtohet si një delikatesë. Megjithëse, ajo mund të mendohet të jetë e neveritshme për kombet e tjera, ajo luan një rol të rëndësishëm për njerëzit indigjenë, dieta e të cilëve është kryesisht e bazuar në mish. Kiviaku përgatitet në pranverë, dhe konsumohet në dimër – se sezoni ishte gjithmonë koha më e vështirë kur ushqimi ishte i pakët. Është e pasur me vitamina dhe ushqyes të tjerë të nevojshëm. Fermentimi është gjithashtu një metodë efektive për ruajtjen e ushqimit.

Në vitin 2011, BBC transmetoi “Arktik: Jeta në Deep” – Episodi i tretë i programit “Planet Human” në jetën e përditshme të popullit Inuit, në të cilat është treguar përgatitja e kiviak (sipas autorëve, ka shije si djathë Gorgonzola).

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.