Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Migrimi vertikal ditor

Migrimi Vertikal ditor (DVM) është lëvizja vertikale e zooplanktonit në oqean (ose liqen). Lëviz nga shtresat mesipërfaqe të ngrohta, të cilat ofrojnë ushqim të bollshëm, në sipërfaqe me ujë të ftohtë, më të thellë dhe me furnizimin e saj të dobët të ushqimit.

Zooplanktoni mbetet nën zonën fotike gjatë ditës, duke lëvizur drejt sipërfaqes pas muzgut dhe duke u kthyer në thellësitë para agimit.

Fotoreponsimet e këtyre organizmave bëhen funksionalisht të rëndësishme gjatë migrimeve të tilla, pasi dihet se drita është faktori mbizotërues mjedisor që kontrollon DVM.

Kjo strategji kryesisht mendohet të jetë një mbrojtje anti-grabitqare (duke shmangur orientimin vizual të grabitësve). Megjithatë, shfaqja e kohëve të fundit që mund të ndihmojë në optimizimin e raportit metabolik – karkëtarët mund të fitojnë avantazhe të konsiderueshme metabolike nëse ata fillojnë të ushqehen disa orë para perëndimit të diellit.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.