Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Svalbard shkëmbi

Svalbard rock pederast është një nën-specie e shkëmbinjve , endemike për Svalbard dhe Franz Josef Land. Është zogu i vetëm që banon në tokë, i cili po shikohet në arkipelag gjatë gjithë vitit.

Meshkujt  kthehen çdo vit në baza të njëjta të mbarështimit në fund të marsit dhe femrat  arrijnë në fillim të prillit. Ata përdorin habitate të ndara në dimër, dhe në sezonin e mbarështimit. Ka shumë pak njohuri për vendndodhjen e zonave të dimrit apo rrugëve të mundshme të migrimit gjatë dimrit (nga tetori deri në mars). Sezoni i matingut zhvillohet në fund tëmajit. Ka zakonisht 9-11 vezë në një fole. Një karin mund të ketë më shumë se një pulë në territorin e tij, por femra e dytë ka më vonë dhe më pak pulëza se e para.

Të dyja gjinitë kanë dimër të bardhë dhe verë kafe ngjyrë kafe. Pashkët ndryshojnë në pendë verore në prill-maj, dhe cocks në mes të gushtit. Karakteristikë për cocks është një vijë e zezë nga syri tek sqepi, dhe krehër i kuq mbi sy grumbull në sezonin e mbarështimit. Zogjtë e rritur janë 35-40 cm të gjatë dhe peshojnë ndërmjet 490 dhe 1200 g. Pesha në mënyrë të konsiderueshme varet nga sezoni (në dimër më shumë se 30% e trupit është yndyrë). Grabitqarët më të rëndësishëm të kacavjerrës Svalbard janë dhelpra arktike, gafë glabrousë dhe skuta arktike.

Instituti Norvegjez Polar ka realizuar që nga viti 2000 programi monitorues që regjistrojnë në pranverë aktivitetin territorial të meshkujve në Tokën Nordenskiöld. Qëllimi kryesor i projektit është të zbulojë ndryshimet e hershme të popullsisë dhe trendet afatgjata.

Fakte interesante;

Svalbard mund të jetë gjuajtur në Svalbard nga 10.09 deri në 23.12. Korrja vjetore ndryshon midis 500 dhe 2300 zogjve dhe nuk duket se paraqet ndonjë rrezik për popullatën.

Zogjtë e të dy gjinive mund të përdorin krateret e ushqimit të bëra nga renë në kërkim të ushqimit që është veçanërisht i rëndësishëm gjatë dimrit, kur ka një shtresë të trashë borë.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.