Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Traktati i Svalbardit

Një marrëveshje e nënshkruar në shkurt 1920 në Paris, fillimisht e quajti Traktatin Spitsbergen. Ai hyri në fuqi më 14 gusht 1925, dhe nënshkruesit e saj iniciues ishin: Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe, Danimarka, Franca, Italia, Japonia, Hollanda dhe Suedia. Që nga viti 2018, 46 shtete kanë nënshkruar traktatin.

Sipas traktatit, arkipelagu Svalbard është në pronësi dhe e qeverisur nga Norvegjia si një territor i ashtuquajtur i varur, por shtetet që kanë nënshkruar lejohen të përdorin burimet e saj natyrore dhe të kryejnë kërkime në këtë zonë. Vetëm Norvegjia dhe Rusia kanë përdorur klauzolën në marrëveshjen mbi aktivitetin ekonomik, duke shfrytëzuar depozitat e thëngjillit të rëndë. Vende të tjera kryejnë vetëm hulumtime dhe programe shkencore në arkipelag.

Svalbardi administrohet nga një guvernator që banon në qytetin Longyearbyen.

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.