Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Арктичка замагленост

Слоеви од кафеавкаста замагленост се видливи над хоризонтот. Овој феномен се јавува редовно во пролет на географска широчина над 70 степени СГШ. Се јавува како резултат на пренесените капки од вулканите, песочните бури и антропогените загадувања надвор од Арктикот – најчесто од Европа, Азија и Северна Америка. За разлика од обичниот смог кој се наоѓа на пониски географски широчини, арктичката замагленост трае многу подолго, дури неколку седмици.

Честичките кои паѓаат на мразот и на снежната површина предизвикуваат позитивна повратна врска, резултирајќи со намалување на албедо то и зголемување на енергетскиот баланс. Покрај другите работи, од оваа причина, во последните неколку години климатските промени на Арктикот се случуваат екстремно брзо.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.