Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Арктичка лисица

Арктичката лисица, (Vulpes lagopus) позната како “поларна лисица” живее во Арктичката тундра на Евроазија и Северна Америка, Исланд, Гренланд и Свалбард, како и на островите во близина на северните брегови на Сибир и Канада.

Во лето, има потенко кафеаво, темно кафеаво или жолто крзно, а во зима, крзното и е дебело и бело. Бојата на крзното овозмужува да се камуфлира против предаторите (поларна мечка, златен орел), но гладувањето во текот на зимата е главна причина за морталитет.

Поларните лисици живеат во големи живеалишта со повеќе од еден влез, кои ги користат неколку години. Понекогаш младите лисици кои не се размножуваат (најчесто женките) можат да живеат во истите живеалишта и да помагаат во одгледувањето на малите лисици. Во зима, живеалиштето може да биде под снежна обвивка. Сезоната на парење трае од Февруари до Април. Лисиците се раѓаат во живеалиштето во Мај или Јуни. Во лето и есен, поларните лисици складираат храна под камења во нивните живеалишта или во дупки ископани во мразот. Складираната храна се користи за време на зимата кога храната е тешка за наоѓање. Арктичките лисици живеат во просек 3-4 години (на Свалбард најстарата лисица била стара 16 години).

Интересни факти

Генетичките истражувања покажуваат дека постои значителен контакт помеѓу одделни популации на поларни лисици. Се претпоставува дека тие го користат мразот на морињата за да поминат големи дистанци низ Арктикот. Најголемата закана за Арктичките лисици е северниот и поагресивен вид на црвена лисица поради климатските промени. Се смета за значаен ривал на поларната лисица во неговото традиционално Арктичко живеалиште.

 

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.