Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Еволуција

Еволуцијата претставува менување на видот со текот на времето. Еволутивната промена секогаш вклучува промена во генетскиот состав на еден вид. Може да се случи кај локалното население од некој вид, или може да се случи повеќе или помалку за целокупната популација на видот. Доколку локалното население многу се промени во споредба со другите популации, може да се развие во друг вид.

Еволуцијата постојано се случува околу нас во мали, мали чекори, но потребни се стотици до илјадници години за да се формира нов вид. Еволуцијата, исто така, вклучува и видови кои умираат. За жал, ова е многу побрз процес од формирањето на нови видови. Тоа обично се случува ако животната средина се менува побрзо отколку што може да се справи со видовите. Еден важен историски пример е кога луѓето измислиле оружје. Одеднаш можевме да ги убиеме животните на многу подолг опсег отколку што биле еволуционисти прилагодени да се сметаат за опасни.

Humans and other primate species have evolved from a common ancestor. Here you can see that they essentially have the same skeleton parts, but that each part differs a little in size and angle between the species. This is evolution! Photo: Tim Vickers, via Wikimedia Commons

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.