Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Energjia kinetike

Energjia kinetike është lëvizja e valëve, elektroneve, atomeve, molekulave, substancave dhe objekteve.

Llojet e energjisë kinetike janë:

  • Energjia rrezatuese, është energjia elektromagnetike që udhëton në valë tërthore (dritë, x-rrezet, valët).
  • Energjia termike ose ngrohja, është energjia që vjen nga lëvizja e atomeve dhe molekulave në një substancë (energjia gjeotermale e tokës).
  • Energjia e lëvizjes, është energjia e ruajtur në lëvizjen e objekteve. Sa më shpejt lëvizin ata, aq më shumë energji ruhet (era).
  • Tingujt, janë lëvizja e energjisë përmes substancave në valët e refraktuara. Tingujt prodhohen kur një forcë shkakton një objekt ose substancë që lëkundet.
  • Energjia elektrike, vjen nga grimca të vogla të ngarkuara të quajtura elektrone, zakonisht duke lëvizur nëpër një tel (rrufe).
«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.