Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Pllaka tektonike

Teoria e Pllakes tektonike shpjegon lëvizjen e Litosferes se Tokës, e cila është e ndarë deri në shtatë pllaka të mëdha (dhe disa pllaka të vogla), të cilat janë pllaka e Afrikës, Amerikës së Veriut, Amerikës Jugore, Euroaziatike, Australiane, Antarktike dhe Paqësorit. Shembull i pllakave të vogla janë, pllakat arabe, Nazca dhe pllakat e Filipineve. Teoria pohon se këto pllaka të ngurta (Litosfera) janë lundruese në pjesën e siperme (Asthenosphere), pjesa më e urtë e mantelit. Kjo lëvizje ben që fletët e pllakave të thyhen ne copa dhe të përplasen së bashku. Kufijtë midis pllakave janë ose Convergent (duke lëvizur drejt njëri-tjetrit), Divergjent (duke u larguar nga njëri-tjetri) ose mund të jetë një kufi transformimi (kur dy pllaka lëvizin së bashku).

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.