Nordvestpassasjen
Nordvestpassasjen er en sjørute som forbinder to hav: Atlanterhavet og Stillehavet, gjennom kanadisk, arktiske øygrupper. Å passere der har lenge vært ansett som nesten ufarbar, i hvert fall farlig og til om med dødelig. Ruten ligger 800 km nord for Polarsirkelen, og mindre enn 1.930 km fra Nordpolen. Modernisering av skip og klimaendringer har nå gjort det lettere, og mer å seile gjennom f.eks. fra Baffin Bay til Beaufort Sea.
Letingen etter en farbar passasje var en av verdens vanskeligste maritime utfordringer. I 1845 ledet Sir John Franklin et britisk lag i et forsøk på å finne passasjen. Verken han eller noen av hans menn returnerte. Passasjen ble ikke vellykket navigert før i 1903-06, da Roald Amundsen, norsk oppdagelsesreisende, klarte det med sitt lille skip Gjöa.
Flere forskere hevder at issmeltning vil til slutt åpne en kommersielt levedyktig korridor. Estimatene for når dette vil skje varierer fra 2031 til 2100. En slik kommersiell korridor har mange fordeler for mennesket, men også potensielle trusler mot sårbare økosystem, f.eks. ved oljesøl.
Foto: En sjelden tysk versjon av de berømte ekspedisjonene til Cook i Nordvestpassasjen (kilde: Wikimedia Commons)