Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
«
»

Perler fra elvemuslinger

Perler fra elvemuslinger er kjent brukt av mennesker i minst 6000 år. For at muslinger skal lage perler må det komme et lite sandkorn eller liknende inn i muslingen. Det er derfor ikke alle muslinger som lager perler, og muslinger i noen elver produserer mer perler enn i andre elver. Et grovt anslag er at det i gjennomsnitt er en av tusen muslinger som har perler. Dannelsen av en perle begynner hvis sandkornet kommer i kontakt med visse kjertelområder i muslingen. Et sekret (som vi gjerne kaller perlemor) kapsler da inn sandkornet. Det tar omtrent 30 år for en musling å lage en 4 mm stor perle. Perler lages i ulike farger og fasonger, og det er bare en av tusen perler som er perfekt hvit og rund.

I middelalderen var perlene eid av konger, dronninger eller kirker, og perlefiske ble strengt straffet. Med demokratiseringen av Europa fra 1850 og fremover, startet et intenst perlefiske og mange bestander av elvemuslinger ble utryddet. Men en del urfolk drepte ikke muslingen selv om de høstet perlene. De åpnet bare skallet forsiktig og ristet perlene ut. Deretter la de litt sand inn i muslingen igjen for å så nye «perlefrø». I dag er elveperlemuslingene strengt vernet i hele Europa. Den sosioøkonomiske verdien av perler er svært lav, men den økologiske verdien av en levende musling i sitt intakte elvehabitat er svært høy.

Et broderi laget av perfekte perler fra elvemuslinger. Photo: Paul Eric Aspholm

En håndfull av mer typiske perler fra elvemuslinger. Foto: Paul Eric Aspholm

«
»
Polarpedia has information categorized by main topics. Click on an icon below to view the available terms.
Polarpedia terms are created by EDU-ARCTIC Consortium, which holds responsibility for quality of translations in following languages: Polish, French, Danish, Norwegian, German, Russian, Italian, unless indicated otherwise. If you see an error - please contact us: edukacja@igf.edu.pl.
European Union flag This project (EDU-ARCTIC) has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 710240. The content of the website is the sole responsibility of the Consortium and it does not represent the opinion of the European Commission, and the Commission is not responsible for any use that might be made of information contained.
Designed & hosted by American Systems Sp. z o.o.